Vaučerizacija kao sredstvo za razvoj i unaprijeđivanje sistema obrazovanja

Vaučerizacija kao sredstvo za razvoj i unaprijeđivanje sistema obrazovanja

– sa posebnim fokusom na sistem predškolskog obrazovanja –

Sažetak

  • Značajan dio ove studije posvećen praktičnom iskustvu iz zemalja širom svijeta. Probrana iskustva daju detaljan uvid u ovu tematiku, ali mora se uzeti u obzir i da u praksi postoji još više sličnih slučajeva nego što je prikazano u studiji.
  • Studija kroz mnogobrojne primjere iz prakse širom svijeta pokazuje da privatni sektor ima ključnu ulogu i znatan potencijal za unapređivanje sistema obrazovanja u Bosni i Hercegovini koji je neophodan za podizanje kvaliteta života na ovim prostorima.
  • Uvođenjem konkurencije putem usluga iz privatnog sektora dolazi do poboljšanja i državnih, a vrši se i brža izgradnja obrazovanih kapaciteta smanjujući pritisak na javne finansije i poreske ob veznike.
  • U ovoj studiji vaučerizacija je izabrana kao sistem obrazovanja koji će porodicama omogućiti slobodu izbora unutar decentralizovanog i kompetitivnog sistema obrazovanja.
  • Vaučeri daju mogućnost roditeljima da izaberu ustanovu za svoju djecu među svim opcijama koje ispunjavaju uslove bez obzira dali su one javne ili privatne.
  • Svrha studije je da ukaže na potencijalni razvoj obrazovanja u Bosni i Hercegovini, a sve sa ciljem uvođenja ekonomičnosti u rad obrazovanih ustanova, što bi u konačnici moglo rezultirati kvantitativnom i kvalitativnom unapređivanju cjelokupnog sistema obrazovanja.