Piše: Alexander Skouras (Preveo: Muhamed Čolaković)

U antičkoj grčkoj mitologiji, Pandorina kutija je bila kontejner ispunjen zlom. 25. maja Evropljani su izašli na izbore, gdje su otvorili Pandorinu glasačku kutiju, koja je sadržavala gotovo zaboravljenu zlu misao: nacionalna socijalistička (Nazi) partija.
Brojanje glasova je pokazalo da su tri predstavnika Grčke Zlatne zore bila izabrana u Evropski parlament. Mnogi Evropljani nisu shvatili povezanost odmah, ali uskoro ovi članovi najbrutalnije, obraženije i bigotne političke grupe koju je Parlament vidio u 35 godina, će primati plate finansirane porezima.
Zlatna zora je izrasla iz malene grupe radikalnih simpatizera Hitlera, u treću najveću partiju u Grčkoj, nakon kolapsa grčke ekonomije. Uzroci krize su dobro poznati i dokumentovani: pretjerano zaduživanje, niska produktivnost, korupcija i rasipnička vlada. Na vrhuncu krize cjelokupna nacija je bila bijesna, ljudi su se osjećali izdano od strane njihovih političkih elita. Nazi partija se razvila iz potrebe da krivi autsajdere i da se osjeća posebnom.

ekswf-prd-XA_Mai-Ioun2007_Ioul2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nalaženje krivca je bilo veoma lako za bivšu homogenu državu. Izjava da “su Grci svakodnevnu suočeni sa hiljadama ilegalnih imigranata, koju kradu našu imovinu, naše poslove, siluju nas, ubijaju nas, i šire teror i prljavštinu na svakom koraku”, kako je trenutno pritvoreni sekretar za javnost Zlatne zore, Christos Pappas, rekao u novinskom intervju, odjeknula je snažno u grčkoj javnosti. (Pappasova žena je bila kandidat za Evropski parlament.) Ukratko, imigranti plaćaju visoku cijenu loše vladajuće politike.

Potreba da se osjeća posebnom, duboko ukorijenjena u grčki nacionalni identitet, uglavnom zbog sjajne historije koju je zemlja imala, je bila u potpunosti zadovoljena razvijanjem teorija zavjere o svemu, od hemijskih tragova, do globalnih cionističkih zavjera da eliminišu grčku kulturu, do vjerovanja da bi pravoslavna ruska braća, na čelu sa Vladimirom Putinom, jedini koji se suprostavljaju anti-grčkom zapadu, bili jedini koji bi skočili i spasili Grčku obezbjeđivanjem novca neophodnog da se izbjegne bankrot. Ubrzo nakon što su Evropski izborni rezultati objavljeni, jedna od zvijezdi Zlatne zore, koja je u usponu, je izjavila u intervjuu za Russia Today da “u našoj Evropi, Rusija ima vodeću poziciju. Pravoslavna Rusija, prvi saveznik Grčke.”

Potreba za krivcem i osjećaja posebnosti je najvjerovatniji razlog zašto nedavni indeks Anti-semitizma, od strane Liga Anti-klevete , identifikovao Grčku kao naj anti-semitsku državu osim Sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

U ovoj političkoj klimi Zlatna zora je napredovala od 0,3 procenta glasova u 2009 godini do približno 7 procenata na izborima 2012. Posljednih godina mnogi analitičari su mislili da će krivično gonjenje članova Zlatne zore za optužbe za organizovani kriminal i hapšenja mnogih od njenih izabranih vođa, uključujući generalno sekretara Nikosa Michaloliakosa, držati partiju dalje od budućih izbornih uspjeha. Ali 18. maja, kada su održani općinski i guvernerski izbori, te 25. maja Evropljani su ispisali drugačiju historiju. Zlatna zora ostvarila je 9,4 procenata glasova za evropski parlament, dovoljno da izabere tri člana. Među njima su dva bivša vojna oficira sa visokim rejtingom. Sedmicu prije, u Ateni, glavnom i najvećem gradu u državi, općinski kanditat Zlatne zore Ilias Kassidiaris, koji je bio svjetska vijest, kada je uživo na televiziji ošamario komunistkinju MP-a, sakupio je 16 procenata glasova, dobivši četvrtu poziciju na zatvorenim izborima. Ilias
Panagiotaros, guvernerski kanditat Zlatne zore u Attici, regiji koja obhvata Atenu i njena predgrađa, osvojio je 11 procenata i također završio četvrti.

Iz ovih rezultata je lako pretpostaviti da Zlatna zora nije više samo korisnik glasova protesta. Grčko glasačko tijelo je bilo u potpunosti informisano o partijinoj, Nacističkoj pripadnosti, negiranju holokausta, anti-imigracijskih ponižavanja, i i sirovog kriminala na ulicama Atene. Sada možemo sa sigurnošću zaključiti da Grčka ima nasilnu, snažnu, i opasnu nacional-socialističku političku silu.

Bilo kakav ozbiljan pokušaj da se preokrene ovaj trend bi trebao izbjegavati politički progon,neustavne progone i dalje napore da se ide na ruku glasačima Zlatne zore. Naprotiv, Grčkoj je potreban zreo civilni diskurs prema zlu Nacizma i ekstremnog nacionalizma, prepoznavajući da oko 10 procenata Grka svjesno glasalo za partiju Hitlerovih simpatizera. Mediji bi trebali stati sa isključivanjem Zlatne zore iz vijesti i talk show-a, i umjesto toga bi trebali izazvati ih i razotkriti.

Dalje, političke partije većinom desničarske, uključujući vladajuću Novu Demokratiju, bi trebale zaustaviti kultivisanje opasnog anti-imigrantskog osjećaja koji se širi cijelom Grčkom. Imigranti, nakon svega, nikada nisu naštetili grčkoj ekonomiji.

Uzimajući u obzir da je pokretačka snaga ujedinjene Evrope bila prevencija rasta nacizma, ironično je da su u rodnom mjestu demokratije, Grci otvorili Pandorinu glasačku kutiju.

(28.05.2014, Izvor: www.atlasone.org)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

clear formSubmit